Slăbeşte sănătos: Cum se ţine o dietă personalizată de slăbire?

În goana după o siluetă de invidiat, multe persoane, în special femei, se aventurează să ţină diete care promit efecte miraculoase, punându-şi în pericol sănătatea.

Problema kilogramelor în plus şi găsirea „dietei-minune“ care s-o rezolve rapid au ajuns un fenomen. Încurajate de exemplul vedetelor care-şi subţiază silueta văzând cu ochii, multe persoane se apucă să ţină tot felul de cure de slăbire, punându-şi în pericol sănătatea. Dieta Dukan este poate cel mai bun exemplu în acest sens. A câştigat serios în popularitate în ultimii ani, fiind adoptată de milioane de oameni din lumea întreagă, în special datorită poveştilor de succes care au ca protagoniste celebrităţi ca Jennifer Lopez, Penélope Cruz sau Gisele Bündchen. A încercat-o şi Roxana Irimia, o economistă de 31 de ani din Bucureşti.

După două săptămâni de dietă, ţinută strict, fără niciun fel de abatere, a ajuns la doctor. „Mă durea îngrozitor de tare în partea dreaptă şi în spate. M-am speriat să nu fie rinichii. Am făcut ecografii şi alte investigaţii şi nu s-a descoperit nimic suspect. Doctorul de familie mi-a spus clar că-i de la Dukan. Mi-a explicat că nu eram prima persoană care venise cu aceste simptome“, a mărturisit tânăra.

ORGANISMUL INTRĂ ÎN GREVĂ

Nu e de mirare că s-au întâmplat toate acestea. Potrivit medicului de medicină generală, consultant în nutriţie Luana Şahian, din Bucureşti, această dietă dă peste cap buna funcţionare a organismului, ducând la o creştere importantă a riscului de dislipidemie (dereglări ale nivelului grăsimilor din sânge) sau de apariţie a carenţelor de vitamine, minerale ori alţi nutrienţi esenţiali. De aceea, atunci când este ţinută fără indicaţie şi supraveghere medicală de specialitate, dieta Dukan epuizează organele interne, cu precădere rinichii, colonul şi ficatul, provocând stări de leşin, tulburări de tranzit intestinal, oboseală, depresie, migrene, constipaţie, insomnie şi alte simptome neplăcute.

Despre o „răzbunare“ a organismului vorbeşte şi medicul Anamaria Iulian (foto sus), specialist în nutriţie comportamentală. Cu dieta Dukan se slăbeşte pentru că există ceea ce se numeşte acţiunea dinamică specifică a alimentelor.

Mai exact, ea se bazează pe un exces de proteină animală, care se digeră mai greu şi impune un consum mare de energie. Însă doar pentru o vreme. Dacă nu faci mişcare şi nu creşti masa musculară, scade rata de metabolism de repaus, ceea ce se va traduce ulterior prin acumulare rapidă de kilograme“, a explicat nutriţionista.

Ea a subliniat că dieta Dukan nu se potriveşte oricui şi a atras atenţia că aceasta este interzisă mai ales gravidelor, pacienţilor care suferă de afecţiuni ale rinichilor sau ficatului, celor cu diabet zaharat de tip 2, hipotiroidie sau alte afecţiuni metabolice.

DE LA DIETĂ LA SPITAL

Din fericire, starea Roxanei s-a ameliorat relativ repede. Cât despre rezultate, acestea au fost nule. „Deşi se spune că slăbeşti foarte mult, eu n-am prierdut nici măcar un kilogram. Într-adevăr, verişoara mea a dat jos şapte kilograme în două luni anul trecut. Anul acesta e la fel de grasă însă, iar soţul ei a fost pe la medici, tot din cauza acestei vestite diete“, a precizat tânăra.

Principalul avantaj al regimurilor alimentare personalizate este că sunt variate şi echilibrate, bazate pe parametrii biochimici ai fiecăruia dintre noi, relevaţi de analizele medicale. Apoi, ele sunt concepute ţinând cont de preferinţele culinare şi posibilităţile financiare, astfel încât să se poată concretiza ulterior într-un mod de viaţă. „Este important să i se ofere confort pacientului sub toate aspectele, inclusiv variante de meniuri pe care să le poată urma cu uşurinţă.

Este esenţial ca omul să participe activ la crearea regimului, alegând împreună cu medicul curant variantele convenabile de meniu zilnic“, a punctat Luana Şahian (foto dreapta). Este, din punctul său de vedere, cea mai indicată abordare, întrucât implică schimbări progresive, dar eficiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*